STERKE MERKEN: DE 22 ONWRIKBARE WETTEN VAN BRANDING
Sterke merken bouwen zich niet vanzelf. Ze ontstaan door focus, consistentie en een scherpe positionering. Het boek Sterke Merken, de 22 Onwrikbare Wetten van Branding (22 Immutable Laws of Branding) van Al Ries en Jack Trout biedt een strategisch raamwerk voor hoe je een merk bouwt en laat groeien zonder het te verwateren. Het boek kwam op mijn pad en bleek zeer relevant.
Bij de Path Marketing Methode draait alles om marketing en branding met een heldere en een onderscheidende merkfundament en strategie. Of het nu gaat om Fijnproevers, Chef Tournant, Cavavin, Tandarts Noor of Milo Berlijn, elk merk dat ik bouw en ondersteun, moet uniek zijn en blijven en dat is verdomd lastig als concurrenten copy-cats blijken te zijn.
In deze blog kijk ik naar de 22 Onwrikbare Wetten van Branding uit het boek van Al Ries en Jack Trout en geef voorbeelden van hoe ik die in de praktijk toepas.

1. De Wet van Expansie
Hoe meer je je merk uitbreidt naar nieuwe categorieën, hoe zwakker het wordt.
Veel bedrijven proberen hun merknaam overal op te plakken, maar dit verwatert de kracht en herkenbaarheid van het merk. Bij Content Food Group hebben we er heel bewust voor gekozen om aparte merken te creëren voor verschillende doelgroepen en producten. Hierdoor kunnen we in ieder segment relevant en sterk blijven, zonder dat merken elkaar verzwakken of verwarren.
2. De Wet van Contractie
Hoe meer je je merk specialiseert, hoe sterker het wordt.
Chef Tournant focust zich volledig op kwalitatieve, ambachtelijke componenten voor professionele keukens. Ze zouden bijvoorbeeld geen kant-en-klare diepvriesmaaltijden moeten maken, want dat zou de kern van het merk verzwakken. Specialisatie zorgt voor autoriteit en herkenbaarheid.
3. De Wet van Publiciteit
Sterke merken worden gebouwd door PR, niet door reclame.
Bij Milo Berlijn draait alles om groei door verhalen te vertellen. Via sociale media en mond-tot-mondreclame creëert hij een echte connectie met zijn publiek. Hij verkoopt geen theaterkaartjes, maar deelt een grotere boodschap over gastvrijheid en service—een boodschap die mensen graag verder vertellen.
4. De Wet van Reclame
Zodra je een sterk merk hebt, helpt reclame om het te behouden.
Eenmaal gevestigd, kan reclame een merk versterken en top-of-mind houden. Vers & Klaar, de messt sociale maaltijdservice voor ouderen met een vaste groep gebruikers in de Kempen, blijft zichtbaar via advertenties in lokale bladen en aanwezigheid in buurthuizen, waardoor het nieuwe klanten aantrekt en de betrokkenheid vergroot.
5. De Wet van het Woord
Een sterk merk bezit één woord of concept in de hoofden van klanten.
Vers & Klaar zegt precies wat het is: verse, ambachtelijk bereide maaltijden voor ouderen, direct op tafel. Een duidelijke, herkenbare positionering maakt het merk krachtiger en zorgt voor een sterke associatie bij de doelgroep.
6. De Wet van Geloofwaardigheid
Een merk moet zijn autoriteit bewijzen.
Bij de herpositionering van Fijnproevers hebben we het verhaal dat het merk is ontwikkeld in samenwerking met het Máxima Medisch Centrum en bekroond met de Herman Wijffels Innovatieprijs centraal gesteld. Dit versterkt het vertrouwen en de geloofwaardigheid van het merk in de markt.
7. De Wet van Kwaliteit
Perceptie is realiteit—kwaliteit is hoe de klant het ervaart.
Fijnproevers biedt hoogwaardige maaltijden, maar wat écht telt, is hoe klanten de maaltijden ervaren. De smaak, textuur en presentatie bepalen of iemand opnieuw kiest voor het merk. Branding en verpakking spelen hierbij een cruciale rol, want ze beïnvloeden de beleving nog vóór de eerste hap.
8. De Wet van de Categorie
Het is beter om een nieuwe categorie te claimen dan om de marktleider in een bestaande te bevechten.
Milo Berlijn doet dit met zijn theatershow. Het is geen gewone cabaretvoorstelling, maar gepositioneerd als dé hospitality-show van Nederland. In plaats van te concurreren met traditionele cabaretiers, creëert Milo zijn eigen markt: een unieke ervaring over gastvrijheid en service die mensen aan het denken zet.
9. De Wet van de Naam
Een sterke merknaam is simpel, herkenbaar en duidelijk.
Tandarts Noor is een perfect voorbeeld: kort, persoonlijk en toegankelijk. Het wekt direct vertrouwen en geeft het merk een herkenbare identiteit.
10. De Wet van Merkuitbreiding
Nieuwe producten onder dezelfde merknaam kunnen het merk verzwakken.
Tandarts Noor staat voor persoonlijke en toegankelijke tandheelkunde. Als de praktijk zich zou uitbreiden naar esthetische chirurgie, zou dat de kernboodschap vertroebelen en verwarring veroorzaken bij patiënten. Een sterk merk wordt sterker door specialisatie, niet door steeds breder te gaan.
11. De Wet van Concurrentie
Concurrenten maken je merk sterker.
Ik heb bij Guild Living ervaren hoe moeilijk het is om een nieuwe categorie in een onbekende markt te introduceren. Als je sterke concurrenten hebt, kun je samen de markt ontwikkelen en wordt iedereen sterker. Zoals er geen Ajax zonder Feyenoord is, helpt concurrentie je om je merk duidelijker te positioneren en de categorie als geheel te laten groeien.
12. De wet van generieke namen
Vermijd generieke of te beschrijvende namen.
Merken als Cavavin en Fijnproevers hebben unieke namen. Ze zeggen iets zonder plat generiek te zijn, wat ze onthoudbaar maakt.
13. De wet van het bedrijf
Mensen kopen merken, geen bedrijven.
Mensen kopen wijn van Cavavin, geen wijn van ‘het moederbedrijf’ Van de Berg Wijnkopers. Een sterke merknaam is belangrijker dan de bedrijfsnaam.
14. De Wet van Submerken
Submerken verwarren klanten vaak meer dan dat ze helpen.
Als Chef Tournant opeens submerken zou lanceren zoals “Chef Tournant Home” voor particuliere klanten en “Chef Tournant Express” voor snelle maaltijden, zou dat de focus en het imago als dé leverancier voor professionele keukens verzwakken.
Submerken kunnen werken, maar alleen als ze een duidelijke eigen positie hebben en niet botsen met het hoofdmerk.
15. De Wet van Zustermerken
Als je meerdere merken hebt, moeten ze een eigen identiteit hebben.
Bij Content Food Group begrijpen we het belang van heldere merkdifferentiatie. Onder onze paraplu vallen verschillende merken, elk met hun eigen doelgroep en focus maar vanuit 1 gedachte.
16. De Wet van Vormgeving
Een sterk logo en visuele stijl maken een merk herkenbaar.
Chef Tournant heeft een hele eigen stijl die de ambachtelijkheid en verfijning maar ook het rauwe van de keukenwereld uitstraalt. Een sterk merk begint met een sterk visueel fundament.
17. De Wet van Kleur
Gebruik kleuren strategisch en vermijd de kleuren van je concurrenten.
Bij Content Food Group zetten we kleuren bewust in om onze merken een herkenbare identiteit te geven en visueel onderscheid te maken in de markt. Elke kleur is zorgvuldig gekozen op basis van de kernwaarden en doelgroep van het merk:
- Chef Tournant → Zwart: Een luxe, tijdloze kleur die ambacht, professionaliteit en culinaire verfijning uitstraalt—perfect passend bij een merk dat zich richt op de professionele keuken.
- Catering Content → Geel: Een energieke en vrolijke kleur die de creativiteit en dynamiek van foodfotografie en contentproductie weerspiegelt.
- Fijnproevers → Oranje: Oranje staat voor gezelligheid, eetlust en warmte—cruciaal voor een merk dat eten toegankelijk maakt voor mensen met kauw- en slikproblemen.
- Vers & Klaar → Groen: Groen straalt versheid, gezondheid en ambachtelijke kwaliteit uit, wat precies past bij de doelgroep van versbereide maaltijden voor consumenten.
- Content Food Group (moedermerk) → Blauw: Blauw is een kleur die vertrouwen, betrouwbaarheid en stabiliteit uitstraalt—de kernwaarden van Content Food Group als overkoepelend merk dat staat voor kwaliteit en innovatie in de foodsector.
Door deze strategische kleurkeuze zorgen we ervoor dat elk merk zijn eigen identiteit behoudt, terwijl ze samen een sterk en samenhangend geheel vormen binnen Content Food Group.
18. De wet van grenzen
Sterke merken kunnen wereldwijd relevant zijn.
Voor Cavavin is het Franse erfgoed, wijn, een sterk exportpunt en de naam werkt in Frankrijk, Engeland en nu Nederland.
19. De Wet van Consistentie
Merken bouwen zich in jaren op, niet in maanden.
Bij al mijn merken hamer ik erop dat consistentie de sleutel tot succes is. Herkenbaarheid en betrouwbaarheid ontstaan niet door telkens iets nieuws te proberen, maar door steeds dezelfde kernboodschap en merkbeleving vast te houden. Alleen door herhaling en een duidelijke positionering blijft een merk top-of-mind bij de doelgroep. Sterke merken zijn geen kwestie van snelle successen, maar van langdurige, consequente opbouw.
20. De wet van verandering
Merken kunnen evolueren, maar moeten dat slim doen.
Milo Berlijn begon als hospitality-trainer en groeide naar cabaretier en key-note spreker. Verandering moet natuurlijk aanvoelen.
21. De wet van sterfelijkheid
Soms moeten merken stoppen of veranderen.
Merken die niet meer relevant zijn, moeten path marketing bellen of verdwijnen.
22. De wet van uniciteit
Een merk moet één onderscheidend idee hebben.
Bij Fijnproevers draait alles om één helder concept: eetplezier terugbrengen voor mensen met kauw- en slikproblemen. Dit is geen algemeen maaltijdmerk, geen standaard zorgvoeding, maar een merk dat zich volledig richt op smaakvolle, veilige en toegankelijke maaltijden die voldoen aan de IDDSI-normen. Door deze scherpe focus onderscheidt Fijnproevers zich van reguliere maaltijdservices en medische voeding. Het is geen compromis tussen gezondheid en smaak, maar een oplossing die beide aspecten naadloos combineert. Dat maakt Fijnproevers uniek en onvervangbaar in zijn categorie.